pondělí 27. dubna 2015

Co to je pedigový šén, pedig a na co jej lze použít?

Pedig se v podstatě vyrábí z ratanu (z ratanové liány Calamus rotang), která pochází z tropických dešťových pralesů.



Kůra se ze stonky obvykle odstraní. Po podélném štípání se zůstávající ratanové palice protáhnou přes tvarovací díru v potřebné velikosti, nebo průměru. Takto se vyrábí kulatý, plochý i klínový pedig, ratan. Klínový pedig se používá také při opravě židlí thonet na zachycení materiálu do frézovaného otvoru (slotu) v rámu.

Pedig s kruhovým průřezem může mít různý průměr. Je k dostání s průměrem 2, 3, 4 a 5 mm.

Toto vlákno je výjimečně pružné, hlavně poté, co se namočí na krátkou dobu do vody. Lehce se s ním pracuje, je vhodným základním materiálem pro pletení košíků nebo na pletení jiných praktických předmětů. Můžeme z něj plést například květináč, držák na propisky, nebo na servítky. Jednodušší předměty mohou připravit i děti. Proto se tento materiál používá i na různých kroužcích pro děti.


Ratan a z něj vyráběný pedigový šén není dutý na rozdíl od bambusu. Má pevné vlákno. Je také pórovitý. Do pórů nasaje tekutinu, kterou je schopen předat lehce do jiných pórů a tak tekutina putuje. Pro tuto vlastnost se používá i jako osvěžovač vzduchu s interiérovým parfémem. Do tekutiny s příjemnou vůní přidají několik přibližně 20cm ratanových palic, které nasají do pórů tuto tekutinu, odkud se pak postupně odpaří vůně do okolí. Takový osvěžovač lze jednoduše vyrobit i doma.

Pedigové vlákno je tedy mnohostranný materiál pro ruční práce, který je lehce formovatelný, když se před použitím na chvíli namočí do vody. Lze jednoduše barvit, mořit, ale není třeba v každém případě barvit, protože v původním zabarvení vypadá pěkně a hlavně, je v trendu mít předměty z přírodního materiálu.

Pedigový šén v první jakostní třídě má světlou máslovou barvu, vynikající kvalitu a je bez žmolků. Pedig ve druhé jakostní třídě může mít žmolky a kvůli chemickému bělení je náchylnější ke zlomení. 




Pedigové vlákno lze objednat v balení po 0,5 kg, které má stejnou tloušťku přes celou délku. Délka vláken je v rozsahu 2-4 m.



Žádné komentáře:

Okomentovat