úterý 10. března 2015

Jak lze ohýbat, resp. vyrovnat ratanovou tyč?

Ratanová tyč je kmenem lianové tropické popínavé rostliny. Vnitřek v porovnání s bambusem není dutý, ale plný. Tyče jsou dostupné ve dvou průměrech.
Ratanové tyče mají průměr 22-24mm nebo 32-36mm. Jejich délka může být různá, ale tyče v první jakostní třídě mají délku obvykle v rozsahu 2-3,5m. Tyče mohou být s kůrou nebo bez kůry. Tyče s druhou jakostní třídou jsou mírně křivé, nejsou vyrovnané.

Křivou ratanovou tyč lze vyrovnat nad párou, resp. rovnou ratanovou tyč lze ohýbat do téměř jakéhokoli tvaru. K tomu je potřebné, aby po vyrovnání nad párou se tyč přidržel v požadovaném tvaru, aby se nemohla vrátit do původního tvaru dokud nevychladne. Se stejným postupem, nad párou nebo horkovzdušnou pistolí po zahřátí, lze tyče ohýbat do požadovaného tvaru a nechat v této poloze vychladnout. Po vychladnutí bude mít požadovaný tvar. U zahřátí horkovzdušnou pistolí se může stát, že se materiál stmavne, protože tato pistole pracuje s teplotou 350°C a v případě, že se pistole drží moc blízko materiál stmavne. Jestliže se horkovzdušná pistole drží moc daleko, tyč se pak nezahřeje.

Žádné komentáře:

Okomentovat